Ongeval

Vier jaar cel geeist tegen Diemenaar (25) voor grootschalig phishing

 

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag vier jaar gevangenisstraf – waarvan een voorwaardelijk – geĆ«ist tegen een 25-jarige man uit Diemen die verdacht wordt van grootschalige phishing. De totale schade daarvan liep op tot meer dan 200.000 euro. Het OM vervolgde de Diemenaar voor oplichting, witwassen, computervredebreuk, het voorhanden hebben van phishingsoftware, diefstal met een valse sleutel en poging daartoe alsmede het bezit van een vuur- en stroomstootwapen die in zijn woning werden aangetroffen. Het OM heeft de rechtbank tevens verzocht om hem te verplichten de schade te vergoeden. Namens verschillende banken stuurden de verdachte en zijn medeverdachten e-mails en sms-berichten aan klanten van de bank om zo hun betaalgegevens te ontfutselen. Vervolgens namen ze geld van de rekening op of boekten bedragen over naar andere rekeningen. Sommige klanten werden verleid om hun gegevens in te vullen met de mededeling dat anders de toegang tot de bankier-app zou verlopen, de andere keer moest de klant zijn bankpas doorknippen en opsturen om zo een nieuwe te kunnen krijgen. Meer dan twintig personen werden zo het slachtoffer van de man. Vier banken maakten bovendien forse onderzoekskosten. De verdachte is in maart 2019 aangehouden in zijn woning in Diemen. De recherche kwam hem op het spoor nadat een telefoonnummer gekoppeld kon worden aan een frauduleuze overboeking waarvan aangifte gedaan was. Technisch onderzoek leidde vervolgens naar een router, waarvan uiteindelijk de fysieke locatie achterhaald werd. De verdachte werd op heterdaad aangehouden waarbij zijn laptop in ontgrendelde toestand in beslag kon worden genomen. Op de laptop werden onder meer diverse beheerpanels van phishingsites aangetroffen. Op de telefoon van de verdachte vond de politie diverse chatgesprekken waarin hij communiceert over zijn phishingpraktijken.