Ongeval

Lange celstraf voor inwoner van Diemen wegens phishing

Een 26-jarige man uit Diemen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Hij heeft zich vanaf mei 2018 bijna een jaar lang, actief en intensief bezig gehouden met phishing. In totaal zijn er 22 personen opgelicht voor een bedrag van ruim 170.000 euro. De rechtbank heeft bepaald dat hij dat bedrag moet terugbetalen. De rekeninghouders van de Rabobank, ING, ABN Amro en de Van Lanschot Bank kregen e-mails en sms-berichten. Die leken afkomstig van de officiële bank, maar daarin werd doorgelinkt naar phishingwebsites. Nadat de slachtoffers hun gegevens hadden ingevoerd, werden de bankrekeningen leeggehaald door de verdachte of één van zijn mededaders. Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met het georganiseerde verband waarin de phishing is gepleegd. Daarin speelde de verdachte uit Diemen een aanzienlijke en cruciale rol. De rechtbank oordeelt dat hij geen volledige openheid van zaken heeft gegeven over zijn rol. Zijn betrokkenheid was groter dan het enkel beheren of onderhouden van de phishingwebsites. Zo logde hij in op de bankrekening van een slachtoffer die net zijn gegevens had ingevuld op de phishingsite. Daarnaast zijn er verschillende frauduleuze betalingen die aan de verdachte gelinkt kunnen worden. Ook weegt de rechtbank mee dat er veel gedupeerden zijn, er een aanzienlijke schadebedrag is en er een vuurwapen bij de man is aangetroffen.