Ongeval

Grote geldbedragen en e-waste ontdekt bij bedrijf Diemen

De politie en andere instanties hebben bij een gerichte controle van een bedrijf in Diemen grote geldbedragen, deels verstopt achter bekleding van een trap, en elektronische afval aangetroffen. Het geld werd ontdekt door een ingezette speurhond. Ook werd er een verstopte geldtelmachine gevonden. Ook werden twee mannen aangehouden die illegaal in Nederland verbleven. Verder zijn er drie voertuigen aangetroffen, waarvan één van diefstal afkomstig was, één nog op naam stond van een persoon die al geruime tijd was overleden en een derde met de code ‘gesloopt’ wat kennelijk nog niet was gebeurd. Aanleiding waren signalen van ondermijning op het bedrijventerrein in Diemen. Elektronisch afval, ook wel E-waste genoemd, is afval dat bestaat uit defecte elektrische en elektronische toestellen. Veel apparaten worden getransporteerd naar Afrika, waarvan een groot deel defect blijkt bij aankomst. In Afrika is echter geen verwerkingsbedrijf, waardoor de apparaten direct de vuilnisbelt opgaan. De illegale export van E-waste is een ernstige vorm van milieucriminaliteit: er wordt veel geld mee verdiend en het brengt grote schade toe aan het milieu en de volksgezondheid. Ook het bedrijf in Diemen exporteerde apparaten naar Afrika. De controleurs troffen twee defecte apparaten aan, waarvoor het bedrijf een waarschuwing krijgt. Het bedrijf moet de apparaten naar een erkend verwerkingsbedrijf in Nederland transporteren.