Beeld ‘Diemer’ zwemjuf Enith Brigitha onthuld in Almere

Het beeld van zwemster Enith Brigitha, die 12 jaar lang zwemlessen gaf in het Duranbad in Diemen, is zaterdag 15 oktober feestelijk onthuld in haar woonplaats Almere. Het beeld van Patrick Mezas staat in het Lumièrepark in de Flevolandse stad. Initiatiefnemer cabaretier Mo Hersi kreeg de gelden bij elkaar via een crowdfunding actie die 42.000 euro heeft opgeleverd. ‘’Het beeld moet een eerbetoon worden voor een vrouw die fantastische prestaties heeft gegeven’’, aldus Hersi bij Omroep Flevoland. Brigitha won in 1976 twee bronzen medailles op de Olympische Spelen in Montreal. Ze was daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. Brigitha won toen dus eigenlijk goud.