Boete van 17.500 euro voor hennepkwekerij in Diemen

Een huurder van een woning in Holland Park Diemen heeft een bestuurlijke boete van 17.500 euro opgelegd gekregen. De betrokkene woonde niet in de woning maar had wel in diverse kamers een hennepkwekerij. De zogenaamde bestuurlijke boete is opgelegd door burgemeester Boog die daarmee voor het eerst gebruik maakte van dit nieuwe middel. Dat is mogelijk nadat de gemeenteraad eerder een nieuwe Huisvestingsverordening vaststelde die strengere regels kent voor het gebruik van woningen. Boog is blij dat hij nu de bevoegdheid heeft om nog een instrument in te zetten: ‘’Ik wil op alle mogelijke manieren criminelen dwarszitten. Eén van de manieren is om hen ook financieel te raken. Dat kan door hun criminele verdienmodel te stoppen, hun crimineel vermogen af te pakken en nu dus ook door boetes op te leggen.’’ De burgemeester had graag hogere boetes opgelegd, maar dat kan niet. Boog: ‘’Het rijk heeft vastgelegd hoe hoog deze boetes mogen zijn. Dat kan een gemeente zelf helaas niet bepalen. Maar alle beetjes helpen. Het gaat om een totaalaanpak, waar het opleggen van bestuurlijke boetes nu ook een onderdeel van is. Ons doel is het tegengaan van criminaliteit en zorgen dat woningen beschikbaar zijn voor mensen die echt een woning nodig hebben.’’