‘Veiligheid centraal bij nieuwe station Diemen en omgeving’

Bij de vormgeving van het nieuwe station Diemen en de omgeving is vooral rekening gehouden met sociale veiligheid. ‘Een goede verlichting, overzichtelijke voetpaden, geen scherpe hoeken of straatmeubilair waar mensen achter kunnen staan, dragen daar aan bij. Daarnaast ligt het fietspad door de onderdoorgang voldoende diep zodat automobilisten zicht hebben op het fietspad en de fietser zich veiliger voelt,’ aldus B&W van Diemen in antwoord op vragen van de VVD-raadsfractie. Om verdere problemen te voorkomen is het gebied opgenomen in de routes van de handhavers, politie en straatcoaches die regelmatig op en rond het station aanwezig zijn. B&W zien dan ook geen reden voor cameratoezicht. ‘Cameratoezicht moet proportioneel en subsidiair zijn. Dit betekent in de praktijk dat dit alleen kan plaatsvinden bij een structureel openbare orde probleem en als andere middelen onvoldoende soelaas bieden. Daar is bij het station geen sprake van’.