Oproep tot actie bij Vattenfall Diemen tegen biomassacentrale

Op sociale media verschijnen oproepen om zondag 3 maart actie te voeren bij Vattenfall in Over-Diemen. Aan Extinction Rebellion gelieerde actievoerders willen op het terrein vlak bij de Maxis een tentenkamp oprichten. Directe aanleiding zijn berichten dat het ministerie van milieu van minister Jetten (D66) rond de 400 miljoen subsidie voor de centrale heeft toegekend nadat er al een onmiddellijke subsidiestop voor de verbranding van biomassa was afgekondigd. De bewindsman zelf gaat nu ‘toch kijken of hij alsnog wat kan doen’ aan de toegezegde subsidie en of Vattenfall voor een alternatief wil kiezen. Hij wil daartoe in gesprek gaan met de provincie Noord-Holland, Vattenfall en de gemeente Amsterdam maar noemt de gemeente Diemen – waar de centrale uiteindelijk zou moeten komen – daarbij niet. Vattenfall zelf heeft de plannen voor de biomassacentrale vorig jaar op pauze gezet maar nog altijd niet volledig ingetrokken.   

(archieffoto actie in 2021)