ACM kritiseert handelswijze

ACM kritiseert handelwijze stroomstoring in Diemen

De Autoriteit Consument & Markt ACM vindt dat TenneT bij een grote stoomstoring in Diemen in maart 2015 niet aan haar verplichtingen heeft voldaan. Die storing deed zich voor in  het 380 kV-net van TenneT in Diemen en leidde er toe dat rond één miljoen huizen in Noord-Holland en Flevoland een uur zonder stroom zaten. Treinverkeer en vliegverkeer raakten ontregeld, ziekenhuizen moesten operaties annuleren en telefoonverkeer viel uit, aldus de ACM. De autoriteit vindt dat TenneT in de fout is gegaan bij de norm dat een storing in een onderdeel van het net, bijvoorbeeld een circuit of een transformator, niet mag leiden tot een transportonderbreking in de stroomvoorziening. TenneT heeft volgens de autoriteit de norm overtreden door de manier waarop haar station Diemen is ontworpen. ACM onderzocht de zaak om een geschil tussen Tata Steel en TenneT over de gevolgen van de stroomstoring te kunnen beslechten.