Brandweer Diemen

Brandweer maakt fouten bij dodelijke brand Diemen

Bij de brand in de studentenflats aan de Rode Kruislaan in Diemen op 19 juli, waarbij uren na het vertrek van de brandweer nog een dodelijk slachtoffer is gevonden, hebben zich bij de brandweer communicatieproblemen en misverstanden voorgedaan. Zo wist de officier van dienst niet dat er naast het vluchttrappenhuis ook nog een binnentrappenhuis was en bestond er geen gemeenschappelijk beeld van de situatie tussen die OvD en de bevelvoerders waardoor ieder van hen besluiten nam op basis van hun eigen beeld dat lang niet altijd strookte met de werkelijkheid. Dat stelt het Instituut Fysieke Veiligheid in een rapport. Het IVH begint met deze vaststelling: ‘’Het feit dat er slachtoffers vielen bij de brand heeft alles te maken met het feit dat hier sprake was van brandstichting, een zeer heftige brand en het door de drukgolf opendrukken van de deur naar het centrale trappenhuis.’’ De onderzoekers hebben kritiek op een aantal fouten en gebreken. Zo bestond er geen ontvluchtingsplan voor de bewoners, werd de ontvluchting belemmerd doordat de deuren vanuit het trappenhuis naar de gangen afgesloten waren en kon vluchten via het centrale trappenhuis problemen opleveren.
Het volledige rapport staat hier  https://www.ifv.nl/advieseninnovatie/Documents/20171004-IFV-Brand-Rode-Kruislaan-Diemen.pdf