Overweg

Overweg Diemen wordt extra in de gaten gehouden

ProRail gaat de overweg in het centrum van Diemen aanpassen maar daarna ook extra toezicht houden. Op twee dagen komen er handhavers bij de overweg en ook zal ProRail extra toezicht houden wanneer er meldingen komen van de omgeving en/of machinisten dat mensen oversteken wanneer het rode licht geactiveerd is.
Bij de aanpassing worden de vier spoorbomen vervangen door één spoorboom aan elke kant – zogenaamde Automatische Halve Overweg Bomen of AHOB – terwijl ook een aansturende radar wordt verwijderd. Dat maakt de spoorovergang minder gevoelig voor storingen terwijl ook de wachttijden voor het wegverkeer minder kunnen worden. Die werkzaamheden zijn nodig na het zware ongeval op 10 januari waarbij een auto midden op de overweg door twee treinen is aangereden. Daardoor raakte ook de overweginstallatie beschadigd. Het extra toezicht komt er mede omdat de gemeente zorgen heeft geuit dat de overweg na de aanpassing gevaarlijker zou worden. De gemeente ziet in het weghalen van twee spoorbomen en de al eerder uitgevoerde versmalling een extra risico dat reizigers toch proberen over te steken als de lichten op rood staan om hun trein te kunnen halen.