Fraudecontrole

Illegale bewoning, fraude en mensenhandel in Diemen

Bij controles van een 80-tal woningen in Diemen-Noord zijn 26 gevallen van illegale onderhuur, acht gevallen van uitkeringsfraude en twee gevallen van mensenhandel ontdekt. Mede vanwege die resultaten wordt deze zogenaamde Operatie Scheerlicht voortgezet en ook naar andere wijken van Diemen uitgebreid. Dat heeft burgemeester Erik Boog laten weten in een interview met Binnenlands Bestuur. ‘’Vanwege liquidaties wisten we dat er wat speelde in Diemen-Noord, dus voor de pilot kozen we daar 80 adressen. Bewoners krijgen eindelijk het idee dat er iets gebeurt. Ze merken dat ze serieus genomen worden,’’ aldus Boog. Hij stelt verder dat nog niet duidelijk is wat de kosten en baten zijn van Scheerlicht. De burgemeester is er wel van overtuigd dat ook Scheerlicht financieel interessant is – met de kritische noot dat de kosten lokaal zijn en de opbrengsten vaak nationaal – maar de maatschappelijke opbrengst vindt hij belangrijker.