Tot 18 jaar cel geëist na fatale brand flat in Diemen

Het OM heeft voor de rechtbank in Amsterdam tot 18 jaar cel geëist tegen de drie verdachten van de brand in de studentenflats aan de Rode Kruislaan in Diemen in juli 2017 waarbij één dode en twee zwaargewonden vielen. Officier van justitie Rob Kloos vindt dat er genoeg feiten zijn die bewijzen dat alle drie de verdachten betrokken waren bij de fatale brand. De hoogste straf van 18 jaar werd geëist tegen Simona I., de bewoonster van de flat die met het idee van de brand kwam. Zij wilde daarmee de verzekering oplichten om grote schulden af te lossen. Verder kwam er een eis van 16 jaar tegen haar broer Gilermo I. die heeft bekend de fatale brand aangestoken te hebben en van 17 jaar tegen Rachid D. die niet heeft bekend en ook niet heeft willen meewerken. De nabestaanden van de omgekomen student en enkele zwaargewonden hebben bovendien bijna zeven ton aan schadevergoeding geëist. De brand in Diemen heeft destijds veel ophef veroorzaakt. De brandweer dacht het vuur eerst gedoofd te hebben en vertrok maar keerde na enkele uren weer terug waarna werd ontdekt dat een 27-jarige student op een bovenverdieping door de rook om het leven was gekomen terwijl twee anderen zwaargewond raakten. De gemeente Diemen en de brandweer hebben een uitgebreid officieel onderzoek ingesteld terwijl een ander onderzoek nog gaande is. De ouders van het dodelijke slachtoffer hebben zelf een strafklacht ingediend tegen de brandweer.