Politie Diemen

Diemen schiet Top Tien van onveiligste gemeenten in

Diemen behoorde afgelopen jaar tot de top tien van de onveiligste gemeenten in Nederland. Op de Misdaadmeter van het AD staat Diemen op de achtste plaats terwijl dat een jaar eerder nog plaats 26 was. Diemen is daarmee ook de sterkste stijger op de ranglijst. De forse toename is onder meer te wijten aan een sterke groei van het aantal straatroven in Diemen. De politie noteerde hier vorig jaar 30 aangiften, dat is de helft meer dan in 2017. Het aantal vernielingen nam nog sterker toe en wel met 66 procent naar 131 aangiften. Bij mishandeling is sprake van een toename met ruim 20 procent naar 80 aangiften. Ook het aantal gevallen van zakkenrollen lag met 18 aangiften hoger dan vorig jaar. Verder noteerde de politie van Diemen 147 woninginbraken, zes meer dan een jaar eerder, en 135 gevallen van autokraken wat in 2017 nog 125 was. In Diemen werd daarnaast 61 keer aangifte gedaan van een bedreiging en vonden er vier overvallen plaats terwijl dat in het voorafgaande jaar nog negen keer was. De Misdaadmeter van het AD maakt gebruik van gegevens van de politie over afgelopen jaar De ranglijst van (on)veilige gemeenten komt tot stand door te kijken naar aangiftes en meldingen van tien delicten. Die worden per gemeente afgezet tegen het inwonertal. Daardoor tellen tien inbraken in een kleine gemeente zwaarder mee dan tien inbraken in een grote gemeente.