Diemerbos na onderzoeken weer opengesteld voor honden

Honden zijn weer welkom in het Diemerbos. Het bos in Diemen is ruim vier weken verboden terrein geweest voor honden nadat een twintigtal dieren ziek was geworden waarvan er twee zijn overleden. Om de doodsoorzaak te achterhalen zijn de twee dode honden door pathologen van de faculteit diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht onderzocht. Één hond is waarschijnlijk overleden door infectie met het besmettelijke canine parvo-virus, dat zich via ontlasting en braaksel van honden verspreid. Van de andere hond kon de exacte doodsoorzaak niet achterhaald worden. Waarschijnlijk ging het om een ontsteking door een normale darmbacterie. In beide gevallen is geen directe link gevonden met het Diemerbos. De laatste tijd zijn er geen nieuwe ziekmeldingen meer binnengekomen. Verder bleek dat de waterkwaliteit van het Diemerbos goed is terwijl de politie na een eigen onderzoek vergiftiging uitgesloten. Op basis daarvan heeft Staatsbosbeheer, na overleg met de gemeente Diemen en politie, besloten dat het Diemerbos niet langer afgesloten hoeft te bliven voor honden. Staatsbosbeheer wijst er nadrukkelijk op dat de hondeneigenaren altijd zelf verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van hun huisdier en ze daarom altijd goed in de gaten moeten houden en ze goed moeten laten vaccineren.