Buitenlust

Diemen stapt over op eeuwigdurende erfpacht koophuizen

Diemen wil het bestaande stelsel met tijdelijke erfpacht voor koopwoningen omvormen naar eeuwigdurende erfpacht. Alle eigenaren van op erfpacht gevestigde particuliere woningen krijgen daarbij de mogelijkheid om al voor einde van de looptijd van het bestaande tijdelijke erfpachtrecht dit om te zetten naar een eeuwigdurend erfpachtrecht. Ook wordt de optie geboden om het eeuwigdurend erfpachtrecht om te zetten in volledig eigendom. Uit een rekenvoorbeeld blijkt wel dat dit tot enkele tienduizenden euro’s kan kosten. B&W vinden dat de bestaande regeling, die in de jaren 2030 tot 2036 afloopt, geen duidelijkheid geeft over hoe die erfpachtrechten dan worden gecontinueerd. Om wel duidelijkheid te verschaffen wordt voorgesteld het stelsel om te gooien. Als de gemeenteraad daar nog dit jaar mee instemt, dan gaat het nieuwe stelsel in 2020 in. Woningeigenaren hebben inmiddels een brief ontvangen met enige uitleg en een uitnodiging voor twee informatie-avonden die op 29 augustus en 3 september worden gehouden in De Omval.