lijn 19

Werkers GVB Diemen mogelijk blootgesteld aan giftige stoffen

Werknemers van de hoofdwerkplaats van het GVB in Diemen zijn mogelijk blootgesteld aan de giftige stoffen chroom-6 en lood. Die stoffen zitten in de verf van oudere trams die ook op lijn 19 door Diemen rijden. In de werkplaats aan de Provincialeweg worden die trams opgeknapt waarbij door lassen, slijpen of schuren ook de giftige stoffen kunnen vrijkomen, meldt AT5. β€˜β€™Het GVB wist dat er chroom-6 en lood aanwezig is in de verf die aan de voorkant van de trams is gebruikt. Na het nemen van verfmonsters blijkt nu ook dat de stoffen in de verf aan de zijkanten van de trams kunnen zitten. Een second-opinion heeft de onderzoeksresultaten bevestigd, waarna de werkzaamheden zijn stilgelegd. Binnen elke serie trams dienen nu meerdere gedeelten van elke tram getest te worden voordat duidelijk is of de giftige stoffen ook op andere plekken zitten,’’ aldus AT5. Het opknappen van de trams loopt door het stilleggen van het werk vertraging op. Hoeveel vertraging dit is, weet het GVB nog niet. Het werk wordt pas hervat als er een nieuwe en veilige werkwijze is.