Vrijheidsmaaltijd

Diemen herdenkt met reeks activiteiten 75 jaar vrijheid

In Diemen wordt een reeks speciale activiteiten ontwikkeld om het feit te herdenken dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden werd beëindigd. Diemen sluit daarmee aan bij de herdenking en viering die in heel Nederland plaatsvindt. Burgemeester Boog: ”Naast het herdenken van de Tweede Wereldoorlog vind ik het belangrijk ook in Diemen het gesprek op gang te brengen op scholen en met inwoners over het begrip vrijheid. Wat betekent vrijheid voor jou persoonlijk? Wat is ervoor nodig om te zorgen dat iedereen zich vrij kan voelen om te doen en te zijn wie hij of zij is, zonder daarbij andermans vrijheid geweld aan te doen? En realiseren we ons wel dat vrijheid kwetsbaar is?” Diemen kent altijd al de dodenherdenking en sinds enkele jaren ook de Vrijheidsmaaltijd. In 2020 komen daar nog andere activiteiten bij. Boog: ‘’Wij werken aan een programma met bijvoorbeeld educatieve en culturele activiteiten. Denk aan tentoonstellingen, een Vrijheidsconcert, een fotowedstrijd, voorstellingen in Theater de Omval en speciale herdenkingsmomenten.’’ Een deel van die activiteiten wordt samen met lokale verenigingen en instellingen georganiseerd. Zo worden vrijdag 4 oktober de eerste struikelstenen gelegd in Diemen, een initiatief van de gemeenteraad in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité.