Struikelstenen aangebracht bij drie adressen in Diemen

Bij drie adressen in het centrum van Diemen zijn deze week met een korte ceremonie zogenaamde struikelstenen gelegd. Dat is gebeurd op initiatief van de gemeenteraad van Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité. Struikelstenen (of Stolpersteine) zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Günther Demnig, die daarmee een symbolische en langdurige herinnering aanbrengt voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog joodse families woonden die daaruit zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Op de steen staat de naam van de voormalige bewoner, het geboortejaar, de datum van transport uit Westerbork en de uiteindelijke datum van de moord in een concentratiekamp. In Diemen gaat het om families die soms al binnen een paar dagen na hun arrestatie of transport waren vergast. De struikelstenen liggen voor Jan Bertsstraat 14 en 31 alsmede Schoolstraat 43.