Woonwijk Holland Park Diemen: een feest of een kermis

Is de nieuwe woonwijk Holland Park in Diemen een feest of een kermis? Dat vraagt Het Parool zich af in een lange beschouwing. ‘’Het geeft wel aan dat er behoefte is aan fantasievolle woningen in een smaakvolle wijk, ook al ligt die op een half uur van het centrum. Diemen-Zuid, alleen al van de naam word je depressief.’’ Maar Holland Park is niet zo tuttig en conservatief geworden als het oorspronkelijk leek, concludeert de krant. ‘’Nu tachtig procent van de wijk gereed is, kan de conclusie niet anders luiden dan dat er een verrassend, speels ensemble is ontstaan. Een wijk waar telkens nieuwe doorkijkjes te vinden zijn, waar intimiteit wordt afgewisseld met ruimtelijkheid, met grachten die niet te smal of benauwd zijn (en ook weer niet te breed), met decoratieve accenten die werken als herkenningspunten. De architecten moeten zo ongeveer elke baksteenfabriek of keramiekwerkplaats geplunderd hebben, want het palet is rijk, om niet te zeggen kakelbont.’’ Maar ondanks al die variëteit is de gewetensvraag: is Hollland Park meer dan een woon- of slaapwijk? ‘’We ontwaren een bloemenzaak – hulde voor deze moed – op meer detailhandel is het wachten. Je zou wensen dat een nieuwe wijk meer functiemenging zou hebben.’’