Struikelsteen bij woning aan de Schoolstraat in Diemen

Bij een woning aan de Schoolstraat 43 in Diemen wordt op 21 februari om 11.30 uur een Struikelsteen gelegd. Eerder werden op drie plekken in Diemen al Struikelstenen aangebracht. Struikelstenen (of Stolpersteine) zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die daarmee een symbolische en langdurige herinnering aanbrengt voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog joodse families woonden, die daaruit zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Bij de woning Schoolstraat 43 gaat het om de familie Israëls, die daar in de oorlog ondergedoken was. Vader Max, moeder Maria en het zevenjarig dochtertje Astrid werden na hun arrestatie op 9 september 1942 binnen vijf dagen in Auschwitz vergast. De 17 jaar oude zoon Alfred Israëls was op het moment van arrestatie niet thuis. Hij vluchtte naar Zwitserland, overleefde de oorlog en overleed op 64-jarige leeftijd in België. Op verzoek van zijn kinderen heeft Demnig ook een Struikelsteen gemaakt voor Alfred. Die zal bij een korte plechtigheid worden gelegd in aanwezigheid van familieleden, genodigden en andere belangstellenden. Ook deze plaatsing is een initiatief van de gemeenteraad van Diemen in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité.