Diemen Nieuws

OM seponeert zaak brandweer na brand studentenflat Diemen

Het Openbaar Ministerie OM heeft besloten om de zaak rond de brand in de studentenflats aan de Rode Kruislaan in Diemen van te seponeren. Dat betekent dat zowel de Brandweer Amsterdam-Amstelland als organisatie als de betrokken brandweermensen zelf niet langer verdachte zijn en dat er geen vervolging tegen hen wordt ingesteld. Het OM heeft ook benadrukt dat de gemeente Diemen nooit als verdachte is aangemerkt in deze zaak. Bij de brand in juli 2017 kwam een 27-jarige bewoner om het leven en raakte twee anderen zwaargewond. Burgemeester Boog stelt in een verklaring: ‘’Het is goed dat het Openbaar Ministerie deze strafrechtelijk onderzoeken heeft afgerond en conclusies heeft getrokken over het handelen van de brandweer bij de verschrikkelijke brand in de flat aan de Rode Kruislaan in 2017. Dat schept voor alle betrokkenen duidelijkheid. Deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Diemen zullen we echter nooit vergeten. Onze gedachten gaan nog steeds uit naar de slachtoffers, hun naasten en vooral naar de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer. De opzettelijke brandstichting, waarvoor de daders inmiddels zijn gestraft, heeft hen onvoorstelbaar veel leed opgeleverd. Het besluit van het OM doet ook recht aan de enorme inspanningen van de brandweer bij het bestrijden van de brand. De inzet van de brandweerlieden heeft bij deze brand aantoonbaar meer slachtoffers voorkomen. Daarnaast zijn vanwege de gebeurtenissen bij de brand door de brandweer ook lessen geleerd voor de toekomst, welke zijn omgezet in concrete acties.”