Betaald parkeren Diemen

Diemen laat parkeerzones met een scanauto controleren

De parkeerzones in Diemen worden vanaf 1 augustus gecontroleerd met behulp van een scanauto. Dat geldt ook voor het controleren van de parkeerschijven in een blauwe zone. ‘’De scanauto in de blauwe zone zal met name door de tijdswinst die hij boekt, voldoende tijd hebben om de parkeerschijfparkeerders te kunnen controleren. Op deze manier proberen we de handhaving die nu (met de lopende handhaver) slecht uitvoerbaar is in de blauwe zone, te verbeteren, waardoor de blauwe zone als parkeerregulering in zijn geheel beter zal gaan functioneren,’’ aldus B&W in een bericht aan de raad. De scanauto’s, die al jaren in Amsterdam rondrijden, kunnen ook voor andere doeleinden worden ingezet. Te denken valt aan de opsporing van gestolen auto’s, meten van de luchtkwaliteit, detecteren van graffiti of opzoeken van verwarde personen. In Diemen wordt het gebruik echter voorshands beperkt tot parkeertoezicht. Naast het scannen van kentekens maakt de scanauto vier overzichtsfoto’s van de omgeving. Alleen de foto’s van de auto’s waarvan de kentekenhouder een parkeerbon krijgt, worden 13 weken bewaard in een beveiligde omgeving. De foto’s kunnen bijvoorbeeld nodig zijn voor een bezwaarprocedure. De nieuwe regeling wordt ingevoerd omdat de gemeente een andere parkeercontroledienst inhuurt, Egis Parking Services. Dat gebeurt voorlopig voor vier jaar met een mogelijke verlenging met nog eens vijf jaar.