Verdachte abortusmoord Diemen blijft langer vast

Dennis van E., die wordt verdacht van illegale abortus en doodslag op zijn vriendin Patricia Oliveira dos Santos in oktober 2019 in Diemen, blijft langer in hechtenis. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank bepaald tijdens een pro-formazitting. Van E.’s advocaat vroeg de rechtbank om schorsing van de hechtenis zodat de verdachte zijn zieke vader kan bijstaan. Hij wees er op dat zijn cliënt geen strafblad heeft en dat onderzoek in het Pieter Baan Centrum laat zien dat Van E. niet agressief is, maar juist ‘een beleefde, intelligente en vriendelijke man’. De rechtbank had begrip voor de situatie rond de vader van de verdachte, maar vond niet genoeg redenen om het verzoek tot schorsing toe te wijzen. Dos Santos, die in 2018 naar Nederland verhuisde, was tussen de 33 en 35 weken zwanger toen haar kind op 18 oktober 2019 dood werd geboren in een flat aan de Martin Luther Kinglaan in Diemen. De moeder overleed later aan de bloedingen die werden veroorzaakt door een scheur in haar baarmoeder. Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft dat de 49-jarige van E. de vrouw heeft gedwongen abortuspillen te nemen, omdat hij geen jongen wilde, maar een meisje. Vervolgens zou hij nagelaten hebben medische hulp in te schakelen, nadat ze veel bloed had verloren bij de bevalling.