Horecabedrijf House of Bird Diemerbos ten einde raad

Proeflokaal House of Bird in het Diemerbos is ten einde raad. Het in mei geopende Diemer horecabedrijf krijgt geen overheidssteun omdat er geen omzetcijfers over vorig jaar zijn. ‘’Terwijl wij die steun als startende horecazaak extra hard nodig hebben’’, zegt uitbater Teun IJff. ‘’We hebben tientallen mensen aan het werk gehouden tijdens de eerste golf, maar hebben nu noodgedwongen allerlei contracten moeten stopzetten. Dat is pijnlijk voor ons en onze medewerkers. We zijn al twee jaar bezig met de voorbereidingen en bouw en hebben altijd ingezet op een opening in mei 2020. Dan kun je moeilijk zeggen dat er het idee van fraude is. Bizar dat dit nu allemaal op een hoop wordt gegooid.” House of Bird heeft momenteel een winterkraam met eigen oliebollen, bierkaas, huisgemaakte bonbons en maaltijden en zet ook in op kerstpakketten, thuisborrels en de webshop. ‘’Daardoor hebben wij in ieder geval een beetje omzet maar uiteraard komt dat niet in de buurt van hetgeen wij draaien als de deuren open zijn.’’ Burgemeester Erik Boog staat achter de noodkreet, stelde hij donderdag in de gemeenteraad: ’’We vinden dat er extra landelijke steun voor de horeca moet komen, met een speciale regeling voor startende ondernemers. Subsidie voor de loonkosten of vaste lasten (zoals de huur) van bedrijven, wordt berekend op basis van het omzetverlies in vergelijking met een andere maand. Maar starters hebben veelal niet zo’n referentiemaand. In Diemen speelt dat bijvoorbeeld bij House of Bird die in april is gestart.’’