Pilot met bodycams voor boa’s en toezichthouders in Diemen

De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) en toezichthouders Openbare Ruimte van Diemen worden als proef uitgerust met bodycams. Dat zijn kleine camera’s die op het lichaam worden gedragen en die beeld en geluid opnemen. Ze worden alleen gebruikt om de interactie bij escalaties op te nemen. De afgelopen periode, onder andere door de strengere aanpak van ondermijning en de maatregelen om de coronapandemie tegen te gaan, was te zien dat de Diemense boa’s en toezichthouders steeds meer te maken hebben met agressie en incidenten. Burgemeester Boog: ‘’Ze treden vaker -met de politie- op tegen criminele misstanden en hebben vaker te maken met verwarde personen. Daarnaast verschuiven er steeds meer taken van de politie naar de gemeente. De controle op sluitingstijden van horeca, de overlast van parkeren rondom scholen en de aanpak van de jeugdoverlast zijn daar voorbeelden van. Door deze ontwikkelingen hebben de gemeentelijke handhavers vaker te maken met verbaal en fysiek geweld.’’ De wetenschap dat er opnamen gemaakt worden, kan voorkomen dat mensen die aangesproken worden door boa’s of toezichthouders ongepast gedrag gaan vertonen, aldus de gemeente. De pilot is een vervolg op een motie van verschillende fracties in de gemeenteraad om de mogelijkheden van bodycams voor boa’s en toezichthouders te onderzoeken.