‘Diemen voorbeeld voor veel architectuur Amsterdam’

Opvallende bouwprojecten in Diemen lijken vaak het voorbeeld te zijn voor veel nieuwere soortgelijke gebouwen in Amsterdam die veel publiciteit trekken. Dat stelt stadshistoricus Tim Verlaan, sinds kort inwoner van Diemen, in het Algemeen Dagblad. Verlaan meldde de opmerkelijke gelijkenissen eerst op Twitter waar dat verhaal honderden malen is gelezen en van commentaar voorzien. In het AD zegt hij: “Een tijdje terug liep ik langs de Lijsterbesoord in Diemen. Daar vind je een woning in brugvorm, gebouwd in typische jaren tachtig-negentigstijl. Toen dacht ik: het lijkt eigenlijk wel op die luxe Pontsteiger waar de stad gek van is. Ik twitterde erover en voor ik het wist reageerde een van de Pontsteigerarchitecten grappend met: ‘Inderdaad, de Lijsterbesoord was onze inspiratie.’ Daarna ben ik meer gelijkenissen tussen Diemense en Amsterdamse architectuur gaan zoeken en delen. De Zuidas lijkt geïnspireerd te zijn door het Bergwijkpark Zuid in Diemen. Net als station RAI, dat is toch net Diemen Zuid? En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.” Verlaan gaat verder: ‘’“De Schelpenhoek in Diemen is een complex uit de jaren zeventig en is ontworpen door dezelfde architecten als Het Zandkasteel in de Bijlmer, het voormalige hoofdkantoor van de ING. Het complex is heel organisch opgezet, met veel hoeken en nissen en plekken voor ontmoeting.”

(Foto Tim Verlaan)