Diemense boa’s en toezichthouders op pad met bodycams

De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) en toezichthouders Openbare Ruimte van de gemeente Diemen gaan voortaan op pad met bodycams. Voor de duur van een jaar start de gemeente daarmee een pilot. ‘’Uit ervaringen in andere gemeenten blijkt dat bodycams preventief en de-escalerend werken en zo positief bijdragen aan de veiligheid en veiligheidsbeleving van de gemeentelijke handhavers. Ze worden alleen gebruikt om de interactie bij escalaties op te nemen. De wetenschap dat er opnamen gemaakt worden, kan voorkomen dat mensen die aangesproken worden door boa’s of toezichthouders ongepast gedrag gaan vertonen,’’ aldus de gemeente. Daarnaast kunnen de opnamen ook dienen als bewijs bij mogelijke strafrechtelijke handhaving. Burgemeester Boog: ‘De gemeentelijke handhavers hebben een lastige taak en ze komen helaas allemaal wel eens in aanraking met verbaal en fysiek geweld. Wij hechten eraan om goed te letten op hun veiligheid en werkbeleving. Behalve trainingen en opleidingen hoort daar ook een goede uitrusting bij. Sinds vandaag dus ook met bodycams.’’