Hoeveelheid restafval in Diemen zet voorzichtige daling in

Door het nieuwe systeem van afvalscheiden en -ophalen zet het aanbod aan restafval in Diemen een voorzichtige daling in. Meerlanden verwacht dit jaar 214 kilo restafval per inwoner op te halen vergeleken met 236 kilo in 2020 en 223 kilo in 2019. In 2020 nam de hoeveelheid restafval nog toe door een combinatie van thuiswerken, thuisbezorgen, klussen en opruimen tijdens de lockdown. Vergeleken met het laatste jaar voor corona is nu sprake van een daling met 4 procent. Aan de andere kant wordt sinds de invoering van GFT-bakken aanzienlijk meer van dat soort afval aangeboden. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het om 215 ton terwijl dat een jaar eerder nog bijna 100 ton was. PBD-afval steeg in dezelfde periode van rond de 90 ton naar bijna 110 ton en papier en karton van 169 naar 196 ton. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg: ‘’Ik ben heel trots op deze ontwikkeling. Het was voor iedereen best even wennen; gft-afval thuis scheiden en om de week restafval ophalen. We zien nu dat het voor de meeste mensen heel gewoon is om het afval goed te scheiden. Maar we zijn er zeker nog niet. De landelijke doelstelling is dat we maximaal 100 kilo huishoudelijk restafval per persoon per jaar aanbieden.’’ Overigens is deze week het zomerschema voor GFT-afval gestopt: dat wordt vanaf nu tweewekelijks ingezameld. De gemeente inventariseert verder bij bewoners van de hoogbouw of er belangstelling is voor het scheiden van GFT-afval. Is dat zo, dan worden daar afgesloten containers geplaatst.