Diemen wil 80 kilometer op snelwegen A1 en A10

De gemeenteraden van Diemen, Amstelveen en Ouder-Amstel willen dat de maximum snelwegen op de snelwegen in de omgeving wordt verlaagd naar 80 km/uur. Het gaat dan wat Diemen betreft om de A1, A9 en A10 en verder in de regio ook om de A2. ‘’Een aantal van deze wegen gaat recht door of vlak langs het stedelijk en dichtbevolkte gebied van onze gemeenten. Er is een significante relatie tussen de uitstoot van schadelijke stoffen en de maximumsnelheid. We zijn van mening dat gezien de actuele landelijke discussie over de uitstoot van stikstof en verkeersveiligheid, het verlagen van de maximale snelheid actueler is dan ooit,’’ schrijven de raden aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Op een aantal plaatsen worden ook de normen voor geluidshinder overschreden, wat volgens de WHO tot hartziektes kan leiden. ‘’Wij doen daarom een dringend beroep op u om de gezondheid van onze inwoners te respecteren en gevolg te geven aan het verzoek om de maximale snelheid op de snelwegen naar 80 km/u te verlagen,’’ aldus de brief.