Zilveren Diemer Speld verleend aan Jacques Grishaver (80)

Jacques Grishaver, sinds 1998 voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité en initiatiefnemer van het Namenmonument, heeft de Zilveren Diemer Speld ontvangen uit handen van burgemeester Erik Boog. Dat gebeurde bij een viering van zijn 80ste verjaardag in Grand Café Deli in Diemen-Noord. In Diemen is Grishaver ook betrokken bij het plaatsen van ‘stolpersteine’ bij de woningen van gedeporteerde Joodse inwoners en bij een nieuw holocaust monument dat gepland is in Diemen. Boog: “Zijn niet aflatende strijd tegen antisemitisme, racisme en discriminatie verdient grote waardering. Zijn doorzettingsvermogen en optimisme zijn onontbeerlijk gebleken bij zijn strijd voor de totstandkoming van het Nationale Holocaust Monument. Vanuit zijn tragische familiehistorie heeft hij een enorme gedrevenheid laten zien. Niet alleen bij het op verschillende wijzen stilstaan bij het noodlottige lot van het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij educatie en bewustwording van toekomstige generaties. Met als belangrijkste waarschuwing: laat dit nooit meer gebeuren. Hij wijst er daarbij met nadruk op dat dit ook andere bevolkingsgroepen kan treffen. Het is van groot belang dat hij al jaren met autoriteit en gezag deze boodschap verkondigt.” Grishaver werd onlangs al benoemd tot Officier in de Orde voor Oranje-Nassau.