Gemeentehuis Diemen

Diemen gaat energie-armoede met acties aanpakken

De gemeente Diemen gaat de eenmalige tegemoetkoming voor de energiekosten ruimhartig toepassen, namelijk aan huishoudens met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum. Daarnaast komt de gemeente met een aantal acties die moeten helpen om de energierekening omlaag te brengen. Dat staat in een ‘Plan van Aanpak energiearmoede’. ‘’Wij beseffen dat er op de lange termijn structurele oplossingen moeten komen om energie te besparen. Met de sterk stijgende energieprijzen is dat nog urgenter geworden’’, aldus wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg. In de Transitievisie Warmte 2021-2026 is een basis gelegd om samen met inwoners woningen te isoleren en uiteindelijk ook van het gas af te halen. ‘’Met het ‘Plan van aanpak energiearmoede’ hebben we nu bovendien een aantal acties op touw gezet om inwoners die het hardste worden geraakt door de stijgende energiekosten te helpen die kosten te beperken. Dat zijn mensen met een laag inkomen.’’ Het plan omvat onder meer het met financiële steun vervangen van energieslurpende huishoudelijke apparaten, het inzetten van energiecoaches en een Fix Brigade voor klussen op het gebied van energiebesparing en aanverwante zaken. Inwoners van Diemen met een laag inkomen die de eenmalige energietoeslag 2022 niet hebben ontvangen, kunnen een aanvraag doen via www.diemen.nl