Autostelen

Aantal straatroven daalt door in Diemen, meer e-bikes gestolen

De politie heeft afgelopen jaar in Diemen negen straatroven geregistreerd. In 2021 waren dat er nog zestien terwijl er in 2016 in Diemen 34 straatroven werden gepleegd. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Het aantal woninginbraken nam iets toe van 41 in 2021 naar 45 vorig jaar. Verder noteerde de politie 167 aangiften wegens ‘horizontale fraudezaken’ zoals ‘vriend in nood oproepen’ via WhatsApp of phishing. Ook dat aantal ligt lager dan de gemiddelde 250 zaken in eerdere jaren. Verder was er wel een duidelijke stijging te zien in het aantal diefstallen van fietsen en bromfietsen. Dat heeft vooral te maken met de toenemende diefstal van e-bikes. Die e-bikes en hun accu’s zijn door hun hoge waarde financieel aantrekkelijk om te stelen. Burgemeester Erik Boog is positief dat de veelvoorkomende criminaliteit in Diemen al langere tijd daalt. “Dat is natuurlijk goed nieuws. Zeker als je bedenkt dat het aantal inwoners van Diemen fors is gegroeid. Toch kunnen we niet rustig achterover leunen. De impact van delicten als een straatroof of een inbraak op slachtoffers is vaak erg groot. Daarom moeten we er alles aan blijven doen om deze criminaliteit te blijven bestrijden. Zo gaan we de komende jaren nog meer werk maken van preventie. Inwoners en bedrijven kunnen zelf veel doen in het voorkomen van criminaliteit. Dat willen we graag nog meer stimuleren en ondersteunen.”