Diemen groeit komende jaren minder snel dan gedacht

Diemen zal de komende jaren minder snel groeien dan tot nu toe gedacht. De gemeente rekent op een gemiddelde groei van 400 woningen per jaar terwijl tot nu toe werd gemikt op 530. Dat zou dan betekenen dat de gemeente Diemen eind 2027 18.276 woningen en 36.140 inwoners zal tellen. De gemeente meldt in een nota aan de raad ook, zoals eerder gemeld, dat de financiële vooruitzichten zijn verslechterd. Wethouder Jeroen Klaasse zegt in een toelichting op de financiële en andere cijfers: ‘’De wind is echt gedraaid ten opzichte van de voorgaande jaren. Dat het Rijk minder zekerheid geeft over de bedragen die gemeentes vanaf 2026 zullen ontvangen, helpt ook niet mee. Er komen dus krappe jaren aan, maar er is op dit moment geen reden voor zorg. Diemen staat er financieel namelijk nog goed voor. Het heeft wel gevolgen voor onze toekomstige ambities. In eerste instantie zullen we scherper moeten begroten. Wat we willen moet niet alleen financieel kunnen, het moet ook uit te voeren zijn. Gezien de huidige situatie op de krappe arbeidsmarkt zal dat nog best een klus zijn. En als we iets nieuws willen starten, dan kijken we eerst of dat in de plaats kan van iets wat we nu wel doen.’’

(archieffoto)