Problemen bij Waternet ‘nog ernstiger dan al gedacht’

De problemen bij Waternet, dat ook in Diemen het drinkwater en afvalwaternet verzorgt, zijn nog ernstiger dan eerder al gedacht. ‘’Er is sprake van een ‘collectief trauma’ bij de medewerkers en het bedrijf lijkt ‘onbeheersbaar’ te zijn geworden’’. Dat blijkt uit een brief van de Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst en externe onderzoeken naar de toekomst van het waterbedrijf. ‘’Bij de uitwerking van het model – voor een Vernieuwde Stichting Waternet – zijn we op risico’s gestuit die niet onbekend waren, maar groter en lastiger oplosbaar blijken te zijn dan in januari gedacht,’’ aldus de wethouder. Bij dat model komt Waternet onder meer niet meer in aanmerking voor BTW-vrijstelling wat het bedrijf 13 miljoen euro per jaar gaat kosten. Om die reden heeft het Waterschap, dat met de gemeente Amsterdam de baas is bij Waternet, al eerder meegedeeld dat de waterlasten – ook voor de inwoners van Diemen – volgend jaar met 35 procent omhoog gaan. Bij het besturen van Waternet speelt de gemeente Diemen geen enkele rol.