Statushouders Diemen

Diemen moet bijna 50 statushouders huisvesten

De gemeente Diemen zal in de eerste helft van 2018 voor nog eens 47 asielzoekers met een verblijfstatus ofwel statushouders huisvesting moeten vinden. Om problemen te voorkomen wordt begeleiding ingezet waarvoor de gemeente 150.000 euro uittrekt.
Diemen heeft de laatste tijd een achterstand bij het onderbrengen van statushouders opgelopen, onder meer door het tekort aan woonruimte maar ook doordat de gemeente relatief veel alleenstaande vluchtelingen ‘toegewezen’ heeft gekregen. Daardoor staan er eind dit jaar nog 26 personen op de wachtlijst voor een woning. Daar komen er naar verwachting in de eerste helft van het nieuwe jaar nog eens 21 bij. De provincie stelt daarbij als eis dat al die mensen per 1 juli ondergebracht zijn. Dat betekent onder meer dat de corporaties niet meer goed kunnen doseren bij het toewijzen van woningen. In een uitgebreide gemeentelijke nota wordt dan ook gewaarschuwd dat het op korte termijn huisvesten van veel statushouders tot de nodige woonproblematiek kan leiden. ‘’Dit baart de gemeente, de corporaties en ook huurders zorgen.’’