rechtspraak amsterdam

Overval hoogbejaarden, ook in Diemen, bestraft met 12 jaar

Een 31-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf wegens een groot aantal straatroven en overvallen op woningen van hoogbejaarden. Van één van die overvallen was een 95-jarige vrouw in Diemen het slachtoffer. De man voerde de misdrijven samen met twee neven uit. Die zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 12 maanden cel en voorwaardelijke PIJ resp. tot 12 maanden cel waarvan 241 dagen voorwaardelijk.
De officier van justitie in haar requisitoir: “Verdachte heeft samen met twee minderjarige neven heel bewust de meest weerloze en kwetsbare slachtoffers uitgezocht en met schijnbaar gemak geweld tegen hen gebruikt. Het gaat steeds om oudere en bejaarde vrouwen die  simpelweg geen weerstand konden bieden aan het geweld. Verdachte was bereid en in staat om hen voor een geringe buit in hun veilige omgeving thuis, of op straat, aan te vallen, waardoor hun leven nu drastisch is veranderd.”
De Haagse politie kwam de verdachten op het spoor toen het slachtoffer van één van de woningovervallen – de voormalige schoonmoeder van de 31-jarige verdachte – één van de verdachten herkende. Na het tappen van de telefoon ving de politie een gesprek op over een woningoverval op 22 februari 2017 in Diemen. Uiteindelijk bleek dat het drietal verantwoordelijk was voor meerdere woningovervallen alsmede voor een reeks straatroven. Bij de woningen deden ze zich voor als pakketbezorger waarna ze met geweld binnendrongen.