winkelcentrum

Winkelcentrum Diemen: 24 keer brandalarm in één jaar

In winkelcentrum Diemerplein is het brandalarm in de periode maart 2017 tot en met maart 2018 24 keer afgegaan. In 11 gevallen was dat een vals alarm, 13 keer was er sprake van een brand of bijna brand. Door verbeteringen aan de brandmeldinstallatie is er wel minder vaak sprake van vals alarm dan vroeger, meldt B&W in antwoord op vragen van de VVD. Zo zijn diverse typen automatische melders vervangen en is bijvoorbeeld een rookmelder verplaatst omdat die te dicht bij een oven bleek te zitten. Als het alarm afgaat, dan kunnen de winkeliers de ontruiming feitelijk zelf organiseren. Dat wordt ook meerdere keren per jaar gecontroleerd. Verder schrijven B&W dat de toegang tot de parkeergarage bij alarm op rood springt maar dat naar binnen rijden dan nog altijd wel mogelijk is. De deuren blokkeren voor binnenkomende voetgangers kan niet omdat dat juist de vluchtwegen zijn voor mensen die zich bij een alarm in het winkelcentrum bevinden.