Pastorie

Verval pastorie Diemen moet nu snel aangepakt

De rooms-katholieke pastorie aan de Hartveldseweg in Diemen dreigt verder te vervallen. Als er op korte termijn niet wordt ingegrepen, dreigt onherstelbare schade, meldt Erfgoedvereniging Heemschut. Het houtwerk van het uit 1882 stammende gebouw is verrot, in de muur zitten ernstige scheuren die op funderingsproblemen wijzen en het dak lekt. Zorgen gaan vooral uit naar het intacte interieur, dat door de vochtproblemen al ernstig is aangetast. Heemschut heeft de pastorie dan ook opgenomen op de lijst van bedreigd erfgoed. Op aandringen van die organisatie heeft de gemeente Diemen nu de parochie van de Sint Petrus’ Banden, eigenaar van het pand, verzocht om voor 1 september met een onderhoudsplan te komen of het pand te verkopen. Anders worden wettelijke stappen overwogen om verder verval van het monument te voorkomen. Heemschut is blij met dit voortvarende optreden van de gemeente. Het pand zou eerder verkocht worden aan Stadsherstel Amsterdam maar dat is wegens onenigheid uiteindelijk afgeketst.