Diemen hangt nestkasten op tegen eikenrups

De gemeente Diemen hangt honderd nestkastjes op om koolmezen aan te trekken die op hun beurt eikenprocessierupsen op een natuurlijke manier verwijderen. Het eerste nestkastje is door wethouder Jorrit Nuijens van milieu opgehangen aan een eikenboom in Diemen-Zuid: ‘’Door het ophangen van de kastjes maken we de omgeving voor koolmezen aantrekkelijk. Hiermee hopen we veel mezen aan te trekken, die op een natuurlijke manier de eikenprocessierupsen bestrijden. Koolmezen kunnen namelijk heel veel eikenprocessierupsen opeten.’’ Tot nu toe werd de rups in Diemen alleen bestreden door de nesten weg te zuigen. De gemeente vindt het beter als ze door hun natuurlijke vijanden, met name de koolmees, aangepakt worden. Nuijens: ‘’Ook bewoners kunnen een handje helpen om meer (kool)mezen in hun tuin te krijgen. Bijvoorbeeld in de winter zorgen voor voedsel zoals vetbollen of vogelzaad en door het plaatsen van waterbakjes. Ook kunnen ze hun tuin vogelvriendelijk inrichten, met besdragende struiken en nectarrijke bloemen’’.