lijn 19

Tram, metro en bus in Diemen worden weer duurder

Tram, metro en bus worden ook in Diemen volgend jaar weer duurder. Bij het GVB gaan de prijzen in Amsterdam en omgeving gemiddeld met 5,6 procent omhoog. Dat is fors meer dan de verwachte inflatie voor 2019. Dat komt doordat de regering heeft besloten om het lage BTW-tarief te verhogen van 6 naar 9 procent. Openbaar vervoer valt onder dat lage BTW-tarief. In Amsterdam en ook in Diemen komt het kilometertarief voor reizen op een OV-chipkaart daarmee op 16,2 cent. GVB kiest ervoor om de tarieven voor de eigen kaarten, zoals uurskaarten en dagkaarten, iets meer in prijs te verhogen zodat de stijging van het kilometertarief relatief beperkt kan blijven. GVB gaat komend jaar, net als in 2018, reizen met de persoonlijke OV-chipkaart voor kinderen stimuleren door deze doelgroep een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze kaart. In de streekconcessies in de omgeving van Amsterdam wordt het kilometertarief bij Connexxion 16,6 cent. Dit zorgt er in combinatie met de stijging van het basistarief voor dat de gemiddelde reis op saldo met de OV-chipkaart met 6,9% stijgt. In Amstelland-Meerlanden wordt wel een dagkaart geïntroduceerd, die € 11,50 gaat kosten.