Tot 16 jaar cel voor daders fatale flatbrand in Diemen

De rechtbank in Amsterdam heeft de drie daders van de fatale brand in de studentenflats in Diemen veroordeeld tot 16, 15 en 14 jaar gevangenisstraf. De hoogste straf is voor Simona I. (24) die de brand, waarbij vorig jaar juli een 27-jarige bewoner om het leven kwam en twee anderen zwaargewond raakten, in haar flat op de begane grond van het complex aan de Rode Kruislaan had laten aansteken. Dat deed ze om verzekeringsgeld op te strijken om zo schulden af te kunnen betalen. Volgens de rechtbank had zij de hele brandstichting ook bedacht. Haar broer Guilermo I. (25) kreeg 14 jaar cel, de laagste straf omdat hij berouw heeft getoond en ook direct schuld bekende. De derde verdachte Rachied V. (27) kreeg 15 jaar maar blijft als enige van de drie ontkennen. Volgens de rechtbank heeft het drietal ‘op onaanvaardbare wijze gespeeld met mensenlevens’ en is het ‘onbegrijpelijk dat zij alleen om financieel voordeel te halen zulke risico’s hebben genomen’. Door midden in de nacht brand te stichten in een woongebouw van vijftien verdienen ‘hadden ze kunnen voorzien dat er gewonden of zelfs doden zouden kunnen vallen’.