Arq wil nieuw gebouw

Diemen wil vier torenflats in wijk langs Daalwijkdreef

De gemeente Diemen wil in Holland Park Zuid vier torenflats van 13 verdiepingen en 52 meter hoog, een aantal gebouwen van tien verdiepingen tot 35 meter hoog en nog enkele van zes verdiepingen tot 21 meter hoog laten bouwen. Die gebouwen komen bij elkaar in vier grote appartementencomplexen. In totaal moeten er in dit gebied langs de Daalwijkdreef waar nu nog Hogeschool InHolland en andere kantoren staan 1.425 woningen verrijzen. Minimaal 30 procent van die woningen zou sociale huurhuizen moeten worden met nog eens 20 procent middenhuur. De parkeernorm, dat wil zeggen het aantal parkeerplaatsen per woningen, is 0,6 procent. In het plan is maximaal 500 vierkante meter winkelruimte met daarnaast ruimte voor dienstverlening en maatschappelijke voorzieningen opgenomen. De bestaande gebouwen in dit deel van Holland Park moeten verdwijnen. De Hogeschool verhuist rond 2022 naar nieuwe behuizing in IJburg terwijl de studenten-containerwoningen eveneens in dat jaar worden gesloopt. Arq zou eerst verhuizen naar een nieuwe locatie bij station Diemen-Zuid maar heeft daarover geen overeenstemming bereikt met de gemeente. Volgens een toelichting van de gemeente ‘is niet duidelijk op welke termijn een geschikte locatie beschikbaar is’. De bestaande KPN-centrale blijft deels behouden. In de plannen is verder geen sprake van een vrije busbaan.