Diemer Festijn

‘Al sinds 2016 geen ballonnen meer bij Diemer Festijn’

Al sinds 2016 worden er geen ballonnen meer opgelaten tijdens het Diemer Festijn. Dat schrijven B&W in antwoord op vragen die de raadsfractie van GroenLinks in Diemen begin 2019 stelde. ‘’Hoe het zit met het Diemer Festijn kan ik zo snel niet vinden. Worden daar nog ballonnen opgelaten? En zo ja: is dit onderwerp van gesprek tussen de gemeente en de organisatoren?’’ vroeg fractievoorzitter Nicole van Engelen. B&W schrijven ook dat bij de meeste scholen in Diemen geen ballonnen meer worden opgelaten. Het college komt binnenkort in dit kader nog wel met een verbod op sfeer- of feestballonnen. Dat zijn op dit moment in Diemen niet verboden maar wel aan regels gebonden. Een opgelaten ballon die neerkomt, is zwerfvuil. Het handhaven op zwerfvuil wordt in Nederland aan gemeenten overgelaten. ‘’Gemeenten kunnen bijvoorbeeld regels opnemen in de gemeentelijke afvalstoffenverordening. Wie die regels overtreedt door zwerfafval te dumpen, pleegt een economisch delict. In Diemen kan hierop gehandhaafd worden. Een overtreder kan dus wel een boete opgelegd krijgen,’’ licht het college nog toe.