Stembureaus

Lange rijen bij stembureaus Diemen door hoge opkomst

Bij de stembureaus in Diemen hebben zich woensdag de hele dag lange rijen gevormd. De wachttijd was gemiddeld tien minuten maar dat is ’s avonds verder opgelopen. De problemen zijn ontstaan door de onverwacht grote opkomst, aldus een woordvoerster van de gemeente. Bij de vorige verkiezingen voor provinciale staten en waterschappen was de opkomst in Diemen een stuk lager. Dat heeft er toe geleid dat er drie stembureaus minder zijn ingericht dan bij de raadsverkiezingen van vorig jaar. ‘’De opkomst deze keer was echter onverwacht groot, nl. ruim 47 procent. Daar kon de gemeente niet meer tijdig op inspelen. Bij drukke stembureaus is mensen wel geadviseerd dat ze ook naar een ander  (rustiger) stembureau konden als ze dat wilden. Daar werd beperkt gebruik van gemaakt.’’ Door de vele uitgebrachte stemmen duurde het ook langer dan gebruikelijk voordat de uitslag van Diemen bekend werd gemaakt. De gemeente gaat zich voor de Europese verkiezingen van mei beraden op het aantal bureaus.