Internationaal verzet tegen Diemer biomassacentrale

De Global Forest Coalition, een groep van 99 milieu- en andere organisaties uit 64 landen, en de Dogwood Alliancie die bossen in het zuiden van de VS wil beschermen, scharen zich achter protesten van Duurzaam Dorp Diemen tegen de plannen voor een biomassacentrale in Over-Diemen. De internationale organisaties vinden dat Nuon ‘blinde beloftes doet over de herkomst van de duurzame biomassa maar dat dat niet voor waar aangenomen kan worden daar het bedrijf zelf geen idee heeft waar de houtpellets feitelijk vandaan komen’. Directeur Simone Lovera-Bilderbeek van de Global First Alliance: ‘’Grote biomassacentrales elders moeten uiteindelijk pellets verbranden van het kappen van zeer biodiverse wouden in het zuiden van de VS, British Columbia en elders. De wereldwijde vraag naar hout is nu al niet meer houdbaar, dat nog erger maken versnelt de ontbossing.’’ Rita Frost van de Dogwood Aliance voegt daar aan toe: ‘’Vuile energie als biomassa is slecht voor de bossen, het klimaat en onze gemeenschappen. Bossen in het zuiden van de VS doen hun werk door de lucht te reinigen en CO2 op te zuigen als we ze met rust laten.’’