Vattenfall (Nuon) ziet winst uit warmtekracht flink toenemen

Het Zweedse Vattenfall, in Nederland nog meer bekend als Nuon en eigenaar van de elektriciteits- en warmtecentrale in Over-Diemen, heeft in de eerste helft van dit jaar de winst met acht procent zien toenemen naar 730 miljoen euro. De omzet steeg met twaalf procent naar ruim acht miljard euro. Die goede resultaten zijn vooral te danken aan de kern- en warmtekrachtcentrales van het bedrijf. Bij die activiteit nam de operationele winst toe met 29 procent naar bijna 800 miljoen euro. Vattenfall/Nuon wil, zoals bekend, een nieuwe warmtekrachtcentrale op biomassa bouwen in Diemen waarvoor het ook op een grote subsidie rekent van de Nederlandse overheid. De gemeenteraad van Diemen heeft vorige week met grote tegenzin een verklaring van geen bedenkingen voor dat project afgegeven. Eerder deze week maakte het gemeentebestuur van Amsterdam bezwaar tegen dergelijke overheidssteun omdat dat ‘de verkeerde prikkels uitstuurt’.