afvalinzameling

Ophalen huisvuil in Diemen mogelijk in gevaar door crisis AEB

Het ophalen van huisvuil in Diemen kan in gevaar komen door de crisis bij het Afval Energie Bedrijf AEB van de gemeente Amsterdam dat in ernstige problemen is geraakt. Vrijdag werd koortsachtig overleg gepleegd tussen alle betrokkenen over de redding van AEB en alternatieven voor de verwerking van afval, ook dat uit Diemen. Bij AEB zijn vier van de zes afvallijnen om veiligheidsredenen maanden uit bedrijf. Andere verwerkers zijn bereid de verwerking over te nemen maar eisen dan wel dat Amsterdam financiële garanties geeft. De Vereniging Afvalbedrijven heeft al een brandbrief gestuurd naar de gemeente Amsterdam om snel met een oplossing te komen. Gebeurt dat niet, dan dreigen in Amsterdam en ook in Diemen grote problemen met het verwerken en dus ophalen van huishoudelijk afval. ‘’De gemeente Diemen en Meerlanden zijn bezorgd over de situatie bij AEB. Over de toekomst van het AEB, de gevolgen voor de gemeenten korte termijn (langer dan volgende week) en lange termijn is op dit moment nog niets met zekerheid te melden. Het is niet bekend welke scenario’s er op tafel liggen en welke richting de discussie opgaat. Op basis van de nu beschikbare informatie is de verwerking huishoudelijk restafval in ieder geval voor de gemeente Diemen gewaarborgd. Er is nauw contact tussen Meerlanden en de gemeenten over mogelijke noodscenario’s,’’ schrijven B&W in een notitie aan de gemeenteraad.