Vattenfall: niet meer biomassa-centrales maar Diemen nog wel

Energiebedrijf Vattenfall (voorheen Nuon) wil voorlopig geen nieuwe houtstookcentrales meer bouwen in Nederland. De grote biomassacentrale in Diemen gaat echter – als laatste – nog wel door. Dat zegt de Zweedse directeur Magnus Hall in een interview met Trouw. Hall toont zich verbaasd over een recent rapport dat biomassa meer broeikasgas en vervuiling oplevert dan steenkool. ‘’Wij gebruiken brandstof uit biomassa al heel lang in onze stadsverwarming. Je moet het zo zien: je verbrandt hout, dat geeft CO2 in de lucht, daardoor groeit het bos.’’ De Vattenfall-baas denkt dat het moeilijk is om iedereen te overtuigen: ‘’Er zijn altijd uiteenlopende meningen over vormen van energie. Ik blijf ervan overtuigd dat biomassa een rol gaat spelen in de biomassa. Maar ik zie ook dat er weerstand is in Nederland. Ik zie dat de zorgen vooral gaan over fijnstof-uitstoot. We moeten daar goed op letten, we moeten aan de goede kant van alle normen uitkomen. Mensen moeten zich wel comfortabel voelen bij de biomassacentrale Diemen.’’