Diemen moet hoeveelheid restafval verder terugdringen

Inwoners van Diemen ‘produceren’ gemiddeld meer dan 220 kilo restafval per jaar. De gemeente wil dat terugbrengen naar de landelijke norm van 100 kilo per jaar. Als eerste stap komen er betere voorzieningen voor groente-, fruit- en tuin afval (GFT). Wethouder Sikkes: ‘’Er zit nog veel gft-afval in het restafval. Dat is jammer, want gft-afval is een waardevolle grondstof. Er wordt onder andere compost en groengas van gemaakt. We gaan per buurt aan de slag om te kijken wat bewoners, naast de gft-inzameling, nog kunnen en willen doen om nog meer afval te scheiden. Dat leggen we vast in een buurtafvalplan en daarna kan de buurt aan de slag. Ik ben benieuwd met wat voor creatieve ideeën inwoners komen.’’ B&W hebben een Afvalplan 2020 naar de gemeenteraad gestuurd. Daarin staan acties op het gebied van afvalinzameling die er onder andere voor moeten gaan zorgen dat bewoners meer mogelijkheden krijgen om hun afval beter te scheiden. Sikkes; ‘’Door het scheiden van afval makkelijker te maken, blijft er minder restafval over. Dat is beter voor het milieu en scheelt in de kosten. Het verbranden van restafval is namelijk veel duurder dan het hergebruik van grondstoffen. En omdat grondstoffen schaars worden, is het belangrijk daar zorgvuldig mee om te gaan.’’