Diemen krijgt tijdelijk monument holocaust ‘Levenslicht’

Op het plein achter het gemeentehuis komt een tijdelijk monument Levenslicht ter herdenking van de holocaust. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. In al die gemeenten worden deze tijdelijke monumenten geplaatst. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. Het Diemense monument wordt op vrijdag 24 januari onthuld door burgemeester Erik Boog. Dat gebeurt tijdens een openbare bijeenkomst die om 20.00 uur begint. Boog: ”Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over de hele wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook in onze gemeente zijn inwoners slachtoffer geworden van de Holocaust. Mannen, vrouwen en kinderen die hier woonden, werkten, naar school gingen en plezier maakten. Die onderdeel uitmaakten van onze gemeenschap en daar wreed uit zijn weggerukt en vermoord. Bij het lichtmonument staan we met elkaar stil bij de levens en het lot van deze inwoners en de andere slachtoffers van de Holocaust”.